Hyvinvointi ja terveys Koti ja siivous

10 ekovinkkiä helpompaan arkeen

Ihanaa pääsiäistä! Ajattelin kertoa 10 helppoa ekovinkkiä siitä miten jokainen teistä voi helpottaa omaa arkea ympäristöystävällisesti. Blogissani on nähty paljon kauneuteen liittyvää, kodin puhdistusaineita ja tee se itse juttuja. Voisin kuitenkin avata enemmän tätä nollahukka ajatusta ja miten helposti sen voi ottaa mukaan pieniinkin arkisiin asioihin. Ideoita ja syitähän on vaikka kuinka paljon lisää mutta aloitin itse aikoinani näistä vinkeistä jotka on ehdottomasti helpottanut ainakin meidän arkea!

1. KESTOKASSIT
Pyri aina kantamaan mukana omaa puuvillaista ostoskassia tai useampaa suurempaa ruokaostoksia varten. Meillä on tapana viedä roskat lajitteluun kun lähdemme ruokakauppaan ja näin meillä on aina valmiiksi mukana kestokasseja ostoksille. Bioroskapusseiksi kelpaa halvemmatkin pussit joita voi ostaa kaupasta biohajoavina tai paperisina jos biokompostoria ei ole pihassa. Itselläni on myös ollut ajatuksena tehdä omat kestokassit kasviksille joita on hankala kuljettaa ilman pussia. Useat vihannekset eivät kaipaa pussia joista kuoritaan pinta pois kuten banaanit, melonit sekä salaatit. Kaikki kuorineen syötävät vihannekset ja kasvikset pesemme eli en näe tarvetta pussille kuin suurissa määrissä, kuten perunat.

2. PALASAIPPUAT
Palasaippuoista kerroin aiemmin täällä. Palasaippuat ovat täysin biohajoavia eivätkä sisällä mitään vesieliöille haitallisia aineita kuten säilöntäaineita tai mikromuoveja. Palasaippuoista ei jää turhaa muoviroskaa kotiin lojumaan vaan käytettyään vanhan, voi taas tehdä uuden! Palasaippuoita saa myös esimerkiksi lapsille hauskoina pupun -muotoisina paloina ainakin luontaistuotekaupoista.

3. TEE SE ITSE -JUTUT SEKÄ SAFETY RAZOR
Tykkään itse tehdä omat puuterini sillä saan haluamani sävyn hetkessä ostamatta montaa eri sävyä, minun ohjeeni löytyy täältä. Muut meikit pääsääntöisesti ostan luontaistuotekaupoista tai netistä. Käytän myös itse tehtyä deodoranttia, ohjeen löydät täältä. Dödö on super helppo tehdä ja oikeasti hyvin toimiva! Safety Razor puolestaan on metallinen kestohöylä joka ei lisää muoviroskaa ja on turvallinen käyttää. Kestohöylään saa vaihtoteriä ilman turhia vaihtopäitä joita ei voi kierrättää. Safety Razor on myös mahtava lahjaidea ja kultaisen saat omaksesi esimerkiksi bareaya.com -sivustolta.

5. KOMPOSTOI JA KIERRÄTÄ
Varmasti jokaisen pihapiiristä löytyy roskakatos tai lähettyviltä kierrätysrinki jonne roskat on helppo viedä lajitteluun. Kierrättää voit muovit, pahvit, metallit ja lasit. Biokompostiin kuuluu kaikki ylijäänyt esimerkiksi kasvisten kuoret (joista voi muuten tehdä sipsejä), kahvinpurut (joista voi muuten tehdä kuorintavoiteen)  ja sitruunan kuoret (jotka voi muuten laittaa yleispuhdistusaineen joukkoon). Biolle käytämme biopusseja tai paperipusseja, täksi kesäksi meillä on haaveena ostaa biokompostori ja näin ollen voimme jättää pihapiiristämme sekaroskiksen kokonaan pois! Säästöä, säästöä!

6. OSTA LAATUA
Kirppareilta löytää usein todella hyviä vaatteita ja kankaita. Laatuun kannattaa panostaa jolloin yksikin perus t-paita pysyy hyvänä käytössä useamman vuoden. Itse pyrin ostamaan ajattomia ja yhteensopivia paitoja ja housuja joita voin asustaa haluamillani koruilla, laukuilla tai takeilla. Esimerkiksi suuri elastaanipitoisuus saa vaatteen nopeasti venahtamaan. Synteettisille vaatteille suosittelen Guppyfriendiä joka estää mikromuovin pääsyn vesistöihin (toinen erinomainen lahja vinkki). Myös vaihtamalla vaatteita kavereiden kesken, saa käyttöönsä itselleen uusia vaatteita uusia kuitenkaan ostamatta. Myös kosmetiikassa laatu kannattaa, esimerkiksi luonnonkosmetiikan tuotteet eivät sisällä lainkaan synteettisiä ainesosia, muovia eikä niitä ole laimennettu vedellä. Vegaaniset tuotteet eivät sisällä lainkaan eläinperäisiä tuotteita. Eihän kukaan meistä tietoisesti tahdo maksaa vedestä ja muovista kun vaihtoehtona on luonnon eteeriset öljyt, kukat ja yrtit.

7. KASVATA OMAT KASVIKSET, HAE METSÄSTÄ MARJOJA SEKÄ SIENIÄ.
Kuinka valtavan hienoa meillä Suomessa on, sillä saamme ilmaiseksi poimia jokamiehenoikeuksilla sieniä sekä luonnonmarjoja metsissä. Ilmaista ruokaa, se jos jokin on mahtavaa! Omalla terassilla ja puutarhassa voi kasvattaa omia kasviksia ja juureksia. Varsinkin valkosipulit, lehtikaalit, pinaatit sekä punajuuret on todella helppo kasvattaa itse. Kannattaa miettiä alkukesästä mitä kasviksia tai juureksia kodissaan käyttää paljon ja olisiko mahdollista kasvattaa niitä itse? Mansikat ja avomaankurkut voi ostaa kesällä suuremmissa erissä vihannestiloilta. Syysomenat saa oman pihan sadosta joista tulee niin välipalaksi, mehuksi kuin hilloksikin. Mitäs sitten jos ei ole omia omenapuita? Syksyisin moni toivoo, että joku keräisi omenoita pois omista puistaan (syystä, että omenoita tippuu maahan todella paljon ja säästyy pilaantuineiden omenoiden keruulta) tällä tavoin joku toinen saa omenoita ja toisaalla taas omenat ei mene hukkaan tiputtuaan maahan.

8. YKSINKERTAISTA PYYKIN- SEKÄ KODIN PUHDISTUSAINEET
Olen aiemmin puhunut Savon de Marseille -saippuasta täällä. Se on todella monipuolinen siivoussaippua jota käytän kaikille materiaaleille ja pinnoille. Tuoksun voi halutessaan peittää eteerisillä öljyillä. Marseille -saippua soveltuu niin kodinpuhdistukseen, pyykin-, maton-, ikkunan-, kuin koiranpesuun. Ainakin miehet saa kiinnostumaan kun mainitsee jonkin tuotteen olevan 10 in 1 kodinsiivouksessa. Vink, vink! Pesupähkinät ovat todella helppoja ja ympäristöystävällisiä, ei enää turhaa purkkien kanniskelua kotiin. Lapsetkin kiinnostuvat siivouksesta kun kertoo pesevänsä tänään koko talon ihmeellisillä pähkinöillä! On myös itselleen todella paljon mieluisempaa siivota viikottain, kun siivoustuotteita on vain muutama ja silti voi pestä oikeastaan kaiken.

9. SYÖ ENEMMÄN KASVIKSIA
Tutustumalla kasvisruokiin saa uusia ideoita ja makuja kokkauksiin. Myös monipuolinen ruokavalio on enemmän kuin tärkeää. Palkokasvit sisältävät paljon proteiinia ja soijarouhetta on äärimmäisen helppoa käyttää korvaten vaikka jauhelihan. Useassa taloudessa on eläimiä ja niitä en suosittele laittamaan vegelinjalle mutta esimerkiksi meillä, koiramme sekä kaksi kissaamme kuluttaa lihaa suuresti mutta heidän lautasiltaan löytyy jämäosia kuten sisäelimiä ja sorkkia, kaikki ihmisille kelpaamaton syltty. Tällä tavoin pyrimme hyödyntämään kaiken lihan joka teuraseläimestä tuotetaan. By the way, ostamamme syltyt maksoivat kahvipaketin verran ja saimme lihoja yli 40kg lähituottajalta kaupunkimme ruokarenkaasta! (Ruokarenkaita on ympäri suomea, googleta oman kaupunkisi tarjonta!)

10. ELMUKELMU JA TALOUSPAPERI
Elmukelmua en ole käyttänyt varmaan kahteen vuoteen mutta tässäpä hyvä ratkaisu sitä tarvitsevalle: itse tehdyt mehiläisvaha kankaat jotka muotoutuvat purkin päälle ja kovettuvat jääkaapissa ikäänkuin kanneksi. Laittamalla mehiläisvahaa puhtaan tiskirätin päälle, tämän päälle leivinpaperi ja silitysraudalla sileäksi! Talouspaperin olemme korvanneet pehmeillä luomupuuvillaisilla käsipyyhkeillä. Varsinkin aikuisten taloudessa juomalasit harvemmin kaatuu joten talouspaperille ei ole tarvetta, taas yksi tuote pois kukkarolta!

+++ Kierrätä kaikki mitä et voi korjata tai käyttää uudelleen. Kompostoi biojäte. Kanna ostoskassia mukana ja kieltyädy muovista (pillit, kuitit). Käytä vanhat vaatteet uudelleen tiskirätteinä tai ompele niistä vaikka kukkaro jos tuotetta ei voi korjata. Karsi arjestasi kaikki turha ja kertakäyttöinen ja kerää ympärillesi kaikkea tärkeää sekä kestävää.

4 thoughts on “10 ekovinkkiä helpompaan arkeen”

  1. Ihanaa, kun näitä asioita pidetään esillä ja vielä parempaa, kun jaetaan hyväksi todettuja vinkkejä omasta arjesta <3

  2. Kyllä ympäristöasiat ovat nousseet meidänkin taloudessa yhä tärkeämmäksi. Olemme siirtyneet kasvispainotteisempaan ruokavalioon, nykyään se käy niin ihanan helposti, kun on paljon hyviä ja helppoja vaihtoehtoja! 🙂 Kierrätämme myös mm. muovit ja tietysti paperit, pahvit ym. Kestokassia ihmettelen, jos kaikilla ei kulje jo taskussa tai laukussa mukana, varmasti on muovipussien maksullisuus lisännyt sitä innokkuutta, ja hyvä nin! 🙂 Oma tavoitteeni on vielä yhä enemmän välttyä heräteostoksilta ja panostaa enemmän laatuun, vaikka monet vaatteeni kirppareilta ovatkin. Silloin tällöin sitä sortuu halpisketjuliikkeiden vaatteisiin, joita ei oikeastaan edes tarvitsisi… No, ihmisiähän me kaikki vain ollaan <3

    Ida
    http://www.lily.fi/blogit/kotona-kaupungissa

    1. Moi Ida! Kuulostaa ihan mahtavalta! 🙂 Kirpparit on just siitä ihania, että sieltä voi löytyä vaikka mitä aarteita!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *