DIY Hyvinvointi ja terveys Kauneus ja meikit

Suojaudu auringolta oikein – helppo diy aurinkorasva

Ihanaa lauantaita! Tätä tekstiä kirjoittaessa nautin aurinkoisesta ilmasta toivoen, että hattivatti kalpeus vaihtuisi kullan kauniiseen rusketukseen. Aurinko on jo pidemmän aikaa lämmittänyt luita ja ytimiä ja haluankin muistuttaa meitä kaikkia auringonpalvojia aurinkovoiteen tärkeydestä.

Miten suojautua auringolta oikein?

Moni tuijottaa pullon kyljessä olevaa SPF -merkintää ja usein kuuleekin, että mitä suurempi suojakerroin, niin sitä parempi. Vai onko? Itseasiassa suojakertoimien 20 ja 50 ero on marginaalinen. Aurinkorasvoja pitää sivellä iholle ihan hirmuisesti, jotta SPF50 oikeasti toteutuisi eli suurta lukua tärkeämpää on, että voiteita käytetään runsaasti, ja että niitä lisätään usein. Esimerkiksi SPF15 suojaa ihoa oikein laitettuna noin 15X15min eli 3 tuntia ja 45 minuuttia. Eli jos oikein viilataan niin tarkkaa aikaa emme voi tietää sillä kuinka paksun kerroksen olemme oikeasti levittäneet iholle ja onko voide kaikkialta täysin tasainen. SPF50 suojaa siis karkeasti vain puolet siitä mitä se lupaa, sillä harvoin levitämme voidetta määrällisesti riittävästi. Myös aina hikoiltuaan sekä uimisen jälkeen, aurinkorasvaa täytyy lisätä runsaasti. Muistetaan, että kun haluamme välttää ihon palamisen ja vanhenemisen täytyy aurinkorasvaa aina levittää runsaasti, kaikkialle sekä usein.

Miksi käyttää luonnollisia ainesosia?

Aurinkorasvan ohje syntyi ajatuksesta muuttaa koko kosmetiikka-arsenaalini 100% luonnolliseksi ja pyrkimällä tietysti ympäristöystävällisiin valintoihin. Aurinkovoiteita kemikaaleineen liukenee vesistöihin vuosittain jopa 14 000 tonnia jotka vahingoittavat koralleja sekä meren elämää. On myös paljon tutkimuksia, että aurinkorasvojen sisältämät kemikaalit voivat jopa edesauttaa ihosyövän sekä kasvainten muodostumista. Tämä itse tehty aurinkorasva sisältää luontaisesti korkean suojakertoimen eli estää ihon palamisen sekä ennenaikaisen vanhenemisen. Haluan kuitenkin huomauttaa, että ilmoitetut SPF-luvut ovat netistä luettuja, eli satavarmuutta en voi antaa minkään alla mainitun öljyn suojakertoimista. Aurinkovoiteita ostettaessa suosittelen kiinnittämään huomiota, että tuotesarjalla on virallinen luonnonkosmetiikan sertifikaatti. Eli aurinkosuojaus on fysikaalinen joka muodostaa ikäänkuin peilin iholle eikä kemikaalinen, joka sisältää uv-filettereitä ja kemikaaleja jotka ovat keholle sekä ympäristölle haitallisia. Itse tehty aurinkorasva on siis edullinen sekä tämän kesän ekoteko!

Mitä itse tehty ekovoide sisältää?

Esimerkiksi porkkanaöljy tuo iholle suojan lisäksi tummuutta, valmistelee ihoa auringonottoa varten sekä auttaa säilyttämään rusketuksen pidempään. Sheavoi sisältää luontaisesti enemmän kertoimia kuin kaakaovoi ja soveltuu tähän tarkoitukseen mielestäni hiukan paremmin. Mehiläisvaha tekee voiteesta vedenkestävän, eli vesipedoille tietysti plussaa. Vehnänalkioöljy puolestaan sisältää runsaasti E-vitamiineja sekä antioksidantteja. Voiteeseen voi myös halutessaan lisätä eteerisiä öljyjä tuomaan tuoksua. Kookosöljyä olen käyttänyt jo vuosia aurinkovoiteena mutta siinä ei kuitenkaan ole yksinään aurinkosuojaa miltei ollenkaan joten aloin tutkia näitä muita öljyja enemmän juurikin tähän tarkoitukseen. Mietin, että mistä öljyistä saisin tehtyä erinomaisen ekorasvan joka oikeasti suojaa auringolta kuitenkaan jättämättä iholle valkoista pintaa tai tahmeutta ja tässä tulos:

2 thoughts on “Suojaudu auringolta oikein – helppo diy aurinkorasva”

    1. Kiva kuulla! 🙂 Suosittelen kokeilemaan ihan senkin takia, että toimii myös kosteuttavana rasvana sateisinakin ilmoina ja on tietty super helppo tehdä 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *