Koti ja siivous

Helppo pyykkipulveri & etikka

Moni on varmasti lukenut postaukseni pesupähkinöistä sekä Savon de Marseille -saippuasta joissa olen kertonut, että käytän pyykinpesussa sekä kodinpuhdistuksessa vain luonnollisia sekä täysin 100% biohajoavia tuotteita.

Olen ottanut pesupähkinöiden rinnalle pyykkietikkaa sekä pyykkipulverin jotka ovat täysin biohajoavia sekä itse tehtyjä. Pesupähkinät ovat pyykinpesussani luottotuote mutta niiden suht kalliin hinnan vuoksi halusin kokeilla jotain edullista ja mieluiten itse tehtyä. Ajatukseni on edistää omavaraisuutta arjessamme ja sitä suuremmin myös halpaa elämistä, itse tehden ja kasvattaen kaikkea mitä vain suinkin voin ja tarvitsen.

Itse tehtyyn pyykkipulveriin tarvitset soodaa (natriumkarbonaattia), ruokasoodaa (natriumvetykarbonaattia) sekä Savon de Marseille saippuaa. Olen ehkä ennenkin maininnut, että siivouskomerostamme löytyy aina soodaa, etikkaa, sitruunoita sekä Marseille -saippuaa. “Marseille” -saippuoita olen tehnyt itse jo noin kuukauden verran joten senkin ostaminen päättyi kun saippuatehtaani alkoi tuottamaan. Saippuaa on jo niin paljon, että se riittää pyykin-, hiusten-, käsien- ja vartalonpesuun miltei vuodeksi.

Pyykinpesupulveri

1 iso lasinen purkki
n. 3 dl soodaa (natriumkarbonaatti)
n. 4 dl ruokasoodaa (natriumbikarbonaatti)
n. 3 dl Savon de Marseille -saippuaa

Sekoita aineet keskenään ja lisää haluamaasi säilytyspurkkiin. Laita pesukoneen pulverilokeroon jauhetta n. 1 rkl ja 2 rkl etikkaa huuhteluainelokeroon.

Pyykkietikka

1 pullo väkiviinaetikkaa
1-3 sitruunan/limen/appelsiinin kuoret
Kokeile myös herukanlehtiä, rosmariinia, sitruunatimjamia yms ihanan tuoksuisia juttuja.

Pesupulverin kanssa käytän etikkaa huuhteluaineena, olen käyttänyt sitä myös pesupähkinöiden kanssa jo vuoden päivät. Pyykkietikkaa valmistat helposti väkiviinaetikasta joka on siis luonnollisella käymismentelmällä valmistettu väkiviinaetikka jossa etikkahappopitoisuus on 10%. Pyykkietikan “maustan” aina jollain kotoa löytyvällä sitrushedelmällä, usein sitruunalla tai appelsiinilla. Eteerisiäöljyjä olen käyttänyt pesupähkinöiden kanssa mutta kalliin hinnan vuoksi, siirryin pulveriin. Etikkaan voi laittaa melkeinpä mitä vain kuoria ja oksia. Mitään pehmeitä marjoja tai hedelmälihaa ei kannata laittaa. Koivunlehdet ja oksat käy, mustaherukanlehdet, rosmariini ja sitruunatimjami… Kokeile ja ihastu! Etikka kannattaa säilyttää lasipurkissa. Annan aineiden yleensä muhia noin kuukauden verran ja jos pyykkietikka ei ole loppunut siinä ajassa, tislaan kuoret ja muut mausteet etikasta pois ja jatkan käyttöä normaalisti.

Huomaa, että ruokasooda ja sooda ovat eri juttunsa. Tarvitset molempia pyykinpesuun. Sooda eli natriumkarbonaatti sopii myös hiustenhuuhteluun etikan sijaan tai hiusten pesuvedeksi. Jos palasaippua aiheuttaa hiuksillesi tahmaisuutta sillä vesi on liian “kovaa”, saat tahmaisuuden pois pesemällä hiukset sooda vedellä. Laita ämpäriin vettä ja n.1-2rkl soodaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *