Koti ja kasvimaa

Puutarhatontun päiväkirja

Monia kiinnostaa hyötypuutarhan salat ja liian moni jännittää turhaan kasvimaan rakentamista. Mitä jos satoa ei synny? Mitä jos taimet kuolevat? Tarvitseeko minun olla aito viherpeukalo voidakseni rakentaa kasvimaan? Pohdin aluksi itse näitä asioita ja mietin edelleen, että mitä jos en osaakkaan hoitaa taimia ja ne kuolevat joko minun tai tuholaisten toimesta? Olenko tehnyt kasvimaan suotuisaan paikkaan auringon ja kasvun suhteen? Onko maa tarpeeksi hyvinvoiva jotta se jaksaa kasvattaa runsasta satoa? Mitä jos kaikki tekemäni työ valuu hukkaan?

Listaan alle omia ajatuksia ja ideoita siitä, miten itse aloin rakentamaan kasvimaata ja miksi päädyin tiettyihin ratkaisuihin ensikertalaisena. Kaikki oppimani on kirjoista ja konkareilta kysyttyjä. Ensi vuonna aiomme rakentaa neljä kasvimaata jotta onnistuisimme nelivuotisessa viljelykierrossa runsaalla sadolla. Tämä on itselleni myös päiväkirja ensivuodelle jotta muistan mitä kasvatin, mihin kasvatin, mitä käytin ja mitä en.

Mitä kasvattaa? Kannattaa jo alusta alkaen miettiä mitä tarvitsee. On siis turha kasvattaa retiisiä jos sitä ei kuitenkaa syö. Yrttejä voi kasvattaa myös sisätiloissa talvella eli kaikkea ei tarvitse istuttaa kesällä. Myös kukista on suuri hyöty, joista kerron tarkemmin alempana. Kotona syömme runsaasti juureksia kesät ja talvet, kuten perunaa, palsternakkaa, porkkanaa, lanttua, naurista ja bataattia. Sipulia ja valkosipulia kuluu myös runsaasti joten jo ajatuksena oli tietysti järkevää aloittaa näistä.

Milloin on parasta aloittaa? Syksyllä maa käännetään ja peitetään lehdillä tai muilla kasvinjätteillä. Yksi viljelypenkki riittää mutta neljä penkkiä olisi paras. Samaa vihanneslajia ei kasvateta vuotta kauempaa samalla paikalla, koska se lisäisi suuresti kasvitautien vaaraa ja maa köyhtyisi ravinteista. Keväällä alkaa esikasvatus ja avomaalle istutetaan siemenet ja taimet maan lämmettyä.

Mitä täytyy ottaa huomioon? Aika ja paikka. Täytyy olla aikaa ja sitoutuneisuutta kastella, kitkeä rikkaruohoja ja harventaa taimia. Voi vaikka päättää kitkevänsä rikkaruohot joka tiistai. Mielummin suunnitellusti kuin raivolla unohduksissa. Kasvimaan voi vuokrata myös kaupungilta mutta sekin vaatii uhrauksia ajallisesti, jotta voi pitää huolta istutuksista. Vesi, aurinko ja happi ovat edellytykset sadon onnistumiselle. Talon taaksen pimeimpään nurkkaan ei kannata kasvimaata kyntää. Kysele ja opiskele jos et itse tiedä, lainaa kirjoja kirjastosta tai tee vaikka yhdessä kaverin kanssa. Kuumuus ja tuholaiset täytyy ottaa huomioon, etteivät pääse tekemään tuhojaan. Lue minkälaiseen maahan haluamasi juures tai yrtti pitää istuttaa ja paljonko vettä ja valoa se tarvitsee. Muista, että kasvimaa ei kuki yksin ja hylättynä pihan reunalle vaan se vaatii aikaa ja huolenpitoa.

Mitä täytyy ostaa? No siemenet. En ole esikasvattanut taimia joten ostin siemeniä jotka “kylvetään suoraan avomaalle toukokuussa”. Lapio ja ämpäreitä on hyvä olla sekä puutarhahanskat ja kastelukannu. Pieni istutuslapio auttaa tekemään taimivälit ja kuopat siemenille. Tarvitset myös haravan ja sormiharjan. Puutavaraa tarvitset jos aiot rakentaa kasvimaallesi reunukset. Kalkkia voi ostaa jotta maan ph-arvo olisi noin 6. Harsoa tarvitaan suojaamaan kuumuudelta ja tuholaisilta ja katekangasta tarvitaan kasvimaan alle jotta rikkaruohot eivät kasva mutta läpi pääsee vesi sekä ilma.
Itse tein kasvimaan vanhaan suihkulähteeseen joka oli valmiiksi koulittu ja mullattu. Multa oli myös hiekkainen joten sain hyvän maan juureksilleni helpolla työllä. Ylle kasvanut nurmikko piti vain kaivaa ylös. Vanha suihkulähteen allas ei välttämättä ole paras paikka kasvimaalle jos/kun vesi/ilma ei pääse imeytymään maahan, syksyllä se nähdään tuliko satoa vai ei. Ensi vuonna aion kuitenkin rakentaa neljä kasvimaata toisaalle jotka esirakennan nyt loppusyksystä joten tämän vuoden sato tällä paikalla menee harjoituksena sekä opetuksena. Ensi vuonna aion istuttaa vain yrttejä ja salaatteja tähän kasvimaalle joten kaivettu kuoppa ei mene hukkaan. Kalkkia voi ostaa jotta maan ph arvo olisi noin 7. Harsoa tarvitaan suojaamaan kuumuudelta ja tuholaisilta ja katekangasta tarvitaan kohopenkin alle jotta rikkaruohot eivät kasva mutta läpäisee vettä ja ilmaa.

Kasvatatko kesäksi vai varastoon ruokaa? Aiotko kasvattaa vain kesän iloksi ja ruuaksi vai onko sinulla mahdollisuus säilöä juurekset pakkaseen tai kellariin? Tämä kysymys avustaa valitsemaan kasvatettavat juurekset ja yrtit, kaikkea ei voi varastoida mutta pakastaa voi melkein kaiken.

Ota nämä huomioon! Siemenpussi kertoo mikä on kasvuaika eli aika istutuksesta lautaselle. Milloin satoa saa odottaa ja milloin taas on liian aikaista kaivaa porkkanat ylös. Älä sekoita yksi- ja monivuotisia kasveja. Huonosti ojitettu maa on märkää, hapetonta ja kylmää ja sen vuoksi mahdotonta viljellä. Aurinkoa ei voi olla liikaa ja mitä enemmän aurinkoa, sitä enemmän kastelua. Älä istuta puun viereen, puun juuristo on vähintään yhtä suuri kuin latvusto. Yksivuotisia kukkia kannattaa istuttaa vihannesten joukkoon. Kukat vetävät puoleensa perhosia ja kimalaisia sekä hyötyhyönteisiä ja puolestaan hävittävät tuholaisia. Syötäviä kukkia on vaikkapa kehäkukka, krassi, orvokki ja ruiskukka.

Aloita rakentamalla kasvimaa

  • Paikka merkitään.
  • Nurmikko niitetään, ruohoturpeet kuoritaan pois ja kompostoidaan.
  • Maa muokataan, mieluiten syksyllä. Hiekkamaan voi kääntää keväälläkin.
  • Rikkaruohot poistetaan.
  • Talveksi muokattu maa on hyvä peittää lehdillä. Lehtien ansioista maa on kuohkeaa ja hienojakoista keväällä.
  • Voit myös rakentaa viljelypenkkejä reunuksilla tai pieniä lavakauluksia. Voit myös helposti viljellä mitä vain ruukuissa tai laatikoissa parvekkella tai terassilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *