DIY Ruoka ja juoma

Kuusenkerkkä- ja lipstikkasuola

Suolaidea pälkähti mieleeni ekan kerran katsoessani kauniita syreenipensaita pihallamme joista ensin suunnittelin tekeväni jalkakylpyyn tuoksuvaa kylpysuolaa. Kuusenkerkistä en tohtinut tehdä siirappia tänä vuonna ja kuusenkerkkien lyhyt satoaika pisti kiirehtimään. Samalla iski ajatus lipstikkasuolasta ja päätimmekin yhdessä äitini kanssa tehdä oikein urakalla makusuolaa. Hän teki kuusenkerkistä ja minä taas tein lipstikasta. Vaihdoimme purkkeja ja nyt meillä molemmilla on sekä hienoa suolaa kuusenkerkistä, sekä karkeaa suolaa lipstikasta.

Jos olet maistanut lipstikkaa, uskot minua kun sanon, että suolasta tuli ihanan mausteista ja vahvan tuoksuista. Lipstikka on kasvis- ja liharuuan maustamisen aatelinen sillä lipstikalla saa luotua ruokaan kuin ruokaan todella vahvan maun. Lipstikan maku muistuttaa lehtiselleriä sekä purjoa. Lipstikka eli Liperi monivuotinen kasvi. Kukkii heinä-elokuussa ja sato korjataan viimeistään elokuussa. Mahtavaa ajattelin, taas jotain hyödyllistä jota voi kasvattaa ihan itse, omalla pihalla.

Kuusenkerkäksi kutsutaan kuusen nuoria versoja. Muistathan, että kuusenkerkän keruu ei kuulu jokamiehenoikeuksiin. Keruuaika on pian ohi, mutta löytyy ainakin vielä täältä etelä-suomesta. Enää ei kuitenkaan kannata aikailla sillä pian hennot kerkät muuttuvat tummanvihreiksi ja koviksi.

Kuusenkerkissä on runsaasti A- ja C-vitamiinia. C-vitamiinia on itseasiassa enemmän kuin appelsiinissa. Kuusenkerkistä saa apua väsymykseen, yleiskunnon kohottamiseen, yskään, flunssaan sekä vatsavaivoihin. Kuusenkerkkiä on myös pureskeltu suussa hampaiden sekä ienten hyvinvoinniksi.

1 dl haluamaasi suolaa
2 dl lipstikkaa tai kuusenkerkkiä

Sekoita ainekset monitoimikoneessa. Levitä uunipellille kuivumaan useaksi päiväksi. Älä purkita kosteaa seosta.

Itse tehty suola sai aikaan mahdollisesti loputtoman kierteen, tällä hetkellä on kuivumassa chiliä, inkivääriä sekä valkosipulia. Aion tehdä erilaisia suolasekoituksia vielä enemmänkin talveksi, nimenomaan ainakin lipstikasta joka vielä kasvaa runsaasti loppukesään.

Suolat ovat myös mainioita ruokalahjoja. Kuusenkerkkä & lipstikka sopivat niin kasviksien, lihan kuin kalankin seuraksi. Kaunis lasipurkki ja käsinkirjoitettu ohje kauniisti kirjoitettuna.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *