Hyvinvointi ja terveys Kauneus ja meikit

Palasaippuat

Peseydymme viikottain useampaan kertaan, useat meistä jopa päivittäin. Milloin viimeksi olet tutustunut sampoopullosi INCI –listaan? Eli tuoteselosteeseen jossa kerrotaan, mitä ainesosia tuote sisältää. Syy palasaippuoihin siirtymiseen löytyy osakseen tästä luettelosta. Ajatella, että itsekin käytin vuosia tuotteita ilman, että tiesin tarkasti minkälaisia kemikaaleja annoin imeytyä ihoni läpi. Jos aihe kiinnostaa, lisää ajatuksia haitallisista ainesosista löytyy postauksistani Diy deodorantti, juttua pesupähkinöistä sekä kokemuksia vege hammastahnoista.

Avaan tähän postaukseen ainesosia joita löytyy yhdestä käyttämästäni palasaippuasta ja vertailuksi kerron ainesosia joita ennen löytyi käyttämistäni samppoista ja suihkugeeleistä. Suositukseni ja kokemukseni palasaippuoihin sekä kuvia tuotteista jotka ovat tällähetkellä käytössä.

FLOW Kehäkukka Sodium Cocoate*, Butyrospermum Parkii Butter*, Glycerin, Aqua, Montmorillonite, Ricinus Communis Seed Oil*, Mel*, Calendula Officinalis Herb*, Boswellia Carterii Oil*, Rosmarinus Officinalis Leaf Extract*, Linalool**, Limonene**, Geraniol**.

Ylläoleva lista ei avannut pieneltä vilkaisulta varmaankaan mitään uutta? Avaan hieman selkeämmäksi: Kookosöljyn suoloja, karitevoita, kosteuttava ainesosa Glycerin, vettä, erilaisia luomukasviöljyjä, luomukasviyrttejä, hunajaa ja Limonene taas on sitruunauute. Kolme viimeistä ainesosaa Linalool, Limonene sekä Geraniol, näitä esiintyy luonnostaan eteerisissä öljyissä. Selkeästi mukavampaa luettavaa, mutta oletan monen teistä olevan edelleen pyörällä päästään näistä kemikaaleista. Itse käytän apuna Cosmethics sovellusta. Tuoteselosteet ovat välillä (aina) hirmuisia mörköjä ja tämä sovellus tuo hyvät sekä pahat tuotteet rehellisesti esille. Usein unohtaa, että markkinointi ja mainonta on aina katetta ja tuloja, vilkaisu INCI -listaan voisi olla hyväksi.

Monissa puhditustuotteissa on synteettisiä aineita kuten Sodium Lauryl Sulfate (aine joka saa tuotteen vaahtoutumaan). SLS voi saada ihon kuivumaan, kutiamaan tai jopa halkeilemaan. Sulfaatteja löytyy miltei jokaisesta suihkutuotteesta, myös esimerkiksi hammastahnoista joista voit lukea lisää toisesta postauksestani. Mainittakoon myös, jos olet todella hajuherkkä, yllämainittu Limonene ei välttämättä sovellu astmaatikoille vaikka se onkin täysin luonnollinen aine. Kuitenkin, kehäkukka -palasaippua oli vasta yksi esimerkki. Palasaippuoita on monia erilaisia, satoja eri tuotemerkkejä, tuhansia erilaisia ainesosia – varmasti jokaiselle meistä löytyy useita sopivia puhdistuspaloja. Mieheni käyttää Nurme Purest hamppuöljy -palasaippuaa hajuherkkänä nenänä. Hamppusaippuassa on myös ehkä miehisin tuoksu omiin palasaippuoihin verrattuna.

Itse rakastuin palasaippuoihin ja uskon, että näistä on todella helppo aloittaa ympäristöystävällisempi huominen. Palasaippuoista ei myöskään jää jäljelle tyhjää muovipulloa jätteeksi. Palasaippuat ovat ekologisia, biohajoavia ja täynnä luonnollisia ainesosia. Niistä ei löydy ympäristölle haitallisia muoveja tai parabeeneja (säilöntäaineita). Palasaippuat toisinaan vaativat aikaa ja kärsivällisyyttä. Alkuun hiukset saattavat tuntua tahmeilta kunnes hius tottuu palasaippuaan. Itselläni oli noin viikon tahmaisuutta ja pelkäsin, että en saa koskaan enää hiuksiani puhtaiksi. Jopa käsiini jäi kammottava tahmaisuus. Alkujärkytyksen jälkeen hiukset tuntuvat ja tuoksuvat ihanalta, paksulta ja luonnonkiharani ovat päässeet valloilleen. Hiukseni kiiltävät ja aivankuin olisivat kasvaneet pituuttakin viitisen senttiä. Olin aina luullut hiusteni kaipaavan hoitoainetta sampoopesun jälkeen. Näin ei kuitenkaan ollut. Nykyään laitain vain risiiniöljyä pyyhekuiviin hiuksiin palasaippuan lisäksi ja hiukset ovat kiiltävät sekä helposti harjattavat. Miehenikin ihastui palasaippuoihin sen “hauskan vaahtoutumisen” myötä ja tuoksu on tietty myös mitä ihanin.

0 thoughts on “Palasaippuat”

 1. Käytätkö näiden palasaippuoiden kanssa muita hoitoaineita kuin risiiniöljyä? Olen joskus koittanut palasaippuoita mutta jäivät todella tahmeiksi niinkuin kerroit ja en ole sen jälkeen uskaltanut käyttää. Auttaako tuo risiiniöljy oikeasti?

  1. Hei Mira!

   Silloin tällöin käytän myös kookosöljyä sekä tuota itse tehtyä palasaippuaa, se on todella vahvaa kamaa niin käytän sitä hoitoaineena kerran viikkoon. MUTTA tuohon tahmaisuuteen, laita suihkepulloon tai kulhoon 1/3 osa omenaviinietikkaa ja 2/3 vettä! Tätä käytän edelleen (ties vaikka se pitäisi tahmaisuuden kurissa). Omenaviinietikalla on useita hyötyjä hiusten suhteen, suosittelen! Etikan tuoksun saa kuriin eteerisillä öljyillä joita voi laittaa pari tippaa sekaan.

 2. Kiitos jutusta! DIY-palan resepti kiinnostaisi 🙂

  Sellaisen huomion haluaisin kuitenkin tehdä, että SLS ei suinkaan aina ole “synteettinen” aine, vaan senkin voi valmistaa juurikin kookosrasvasta samoin kuin sodium cocoate. Kemiallinen prosessi näissä on vähän erilainen: SLS:n valmistukseen käytetään happoa ja natriumia, kun taas sodium cocoatessa saippuoiva kemikaali on lipeä. Esimerkiksi Lush käyttää SLS:ää: https://www.lush.fi/page/33/huolettaako-sls

  SLS ei myöskään itsessään juuri ollenkaan kuivata ihoa muuten kuin pesemällä pintarasvan pois, mikä siis on sen tarkoituskin — samoin toimii myös sodium cocoate. Aika usein halvoissa saippuoissa on vaan säästetty jättämällä kosteuttavat ainesosat kokonaan pois, minkä vuoksi saippua pesee kyllä hyvin, eli puhdistaa muttei kosteuta, mistä syystä iho saattaa kuivua. Itse kuivaihoisena kurkkaankin aina incistä, että siellä on pesevän ainesosan lisäksi myös jokin kosteuttava komponentti, usein jokin öljy tai rasva.

  1. Hei!

   Kiitos mahtavasta lisähuomiosta tuohon SLS:n. Juurikin näin! Ja jatkaakseni synteettisistä aineista, nekään suinkaan ei aina ole pahasta. Samalla kemiallisella kaavalla ollaan saatu sama kosmeettinen aine, vaikkakin synteettinen, silti puhdas. Tämäkin on erittäin laaja aihe ja mieluusti olisin kirjoittanut paljon paljon lisää. Ehkä avaan näitä enemmän omassa postauksessa tarkemmin ja selkeämmin. Kiitos kommentistasi!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *