Ruoka ja juoma

Pasteis de nata – karviaisilla

Pateis de natat ovat portugalilaisia vaniljapiiraita. Perinteisesti piiraat tehdään pieniin suloisiin piirakka vuokiin. Tämän ohjeen kuitenkin bongasin viimeistä murua myöten -blogista jossa Saara on tehnyt ison vuoallisen kyseistä piirasta.

Niinkuin aina, teen yleensä hieman omia muutoksia resepteihin vaikka ehkä ei kannattaisi, olen tottumusteni orja ja lähden aina hieman säveltämään resepteissä. Saaran ohjeessa sai vapaavalintaisesti laittaa raparperihilloa piirakkaan mutta halusin tehdä satokauden mukaisesti karviaishillolla. Suosittelen ehdottomasti laittamaan jotain karviaismaisen kirpeää taikinan ja täytteen väliin, sopii mahdottoman hyvin, pois en ottaisi. Vähensin myös kanamunien kappalemäärää (koska jääkapissa oli vain kolme yksinäistä…) Onnistui vähemmälläkin kanamuna määrällä mutta perinteisesti ohjeissa on kuusi tai jopa kahdeksankin keltuaista. Ohjeeseen voit siis huoletta lisätä kanamunia mutta ei tietysti saisi pelkältä kokkeliltakaan maistua… Vähensin myös taikinan määrän puoleen, josta riittää ensikerralla johonkin toiseen piiraaseen. Taikina kannattaa tehdä itse jos tarvitsee gluteenittoman pohjan, itse en ainakaan löytänyt lähikaupasta gluteenitonta versiota.

Piiras muistuttaa hyvin paljon sitruunamarenkipiirasta joka oli yhdessä vaiheessa suuri heikkouteni… Taikina on perinteistä joulutorttutaikinaa ja kyseinen karviais-vanilja-kombo on kyllä todella herkullinen.

Resepti

1 iso lehtitaikinalevy kaupasta (käytä puolet) tai helposti itse tehtynä
1 rkl jauhoja
1 1/2 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria tai 1 vaniljatanko
4 dl kuohukermaa tai kaurakermaa
2 dl maitoa tai kaurajuomaa
3 keltuaista
1-2 luomu sitruunan raastettu kuori


Karviaishillo

1 dl karviaisia
1/2 dl hillosokeria
1/2 tl vaniljasokeria
1 rkl vettä

Puhdista ja pese karviaiset. Keitä aineksia kattilassa n.10 minuuttia ja kaada hillo taikinan päälle. Huom! Tässä ohjeessa on vain reseptiin tarvittavan hillon määrä, jos teet hilloa enemmän varastoon suositeltu määrä on 1kg karviaisia, 500g hillosokeria, 1/2dl vettä ja 1 vaniljatanko. Hilloa keitetään noin puoli tuntia ja purkitetaan puhtaisiin kuumiin lasipurkkeihin.

Työvaiheet
  1. Nosta lehtitaikinalevy huoneenlämpöön sulamaan ja ota 20x30cm uunivuoka esille. Kun taikina on hieman kohmeinen mutta muovattavissa, leikkaa puolet pois ja laita takaisin pakkaseen. Käytä siis vain puolet taikinasta tähän reseptiin.
  2. Mittaa kaikki ainekset kattilaan paitsi karviaishillo ja lehtitaikinalevy.
  3. Keittele vaniljatäytettä hiljalleen sitä samalla sekoitellen. Kun seos alkaa sakenemaan, sekoittele edelleen useampi minuutti. Anna jäähtyä hetken aikaa ja ota pois liedeltä.
  4. Kauli taikinalevyä isommaksi puhtaalla pöydällä ja asettele se uunivuoan pohjalle sekä reunoille.
  5. Kuumenna uuni 225 asteiseksi.
  6. Valmista karviaishillo ohjeen mukaan.
  7. Kaada taikinan ja karviaishillon päälle vaniljatäyte.
  8. Paista piirakkaa n. 30 minuuttia uunissa. Täytteen pinta saa ruskistua mutta itse jätin vaaleaksi niinkuin kuvassa.
  9. Täyte jähmettyy paljon vielä jäähtyessään keittiön pöydällä. Piirakka on parasta seuraavana aamuna. Koristele kukin ja karviaisin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *