Hyvinvointi ja terveys Koti ja siivous

Are you nuts?

Myös pyykinpesussa sekä kodin siivouksessa huomioni luonnollisesti kohdistuu ekologisiin ja ympäristöystävällisiin valintoihin. Pesupähkinät ovat tuote helpoimmasta päästä jolla voimme kunnioittaa luontoa merkittävästi. Siirryttyäni pesupähkinöihin sekä muihin ekologisiin pesuaineisiin, en ole löytänyt yhtäkään syytä palata takaisin tavallisiin pesuaineisiin.

Pesupähkinät ovat mahtavia monestakin syystä. Niitä on äärimmäisen helppo käyttää, ne ovat biohajoavia, eivät sisällä myrkkyjä joten ovat ympäristöystävällisiä luonnolle sekä lempeitä iholle. Pesupähkinöillä voi pestä villasukat, silkit, urheiluvaatteet ja no, oikeastaan kaikki kodin pyykit. Itse suosin valkopyykissä enemmän Sonettin pyykinvalkaisijaa. Valkopyykki herkästi harmaantuu ja kaipaan siihen vähän enemmän potkua. Huomautuksena myös, että pesupähkinät eivät poista tahroja. Tahroihin lisään sappisaippuaa joka on oiva työkalu likapyykissä. Usein pesupähkinöiden mukana tulee pieni puuvillapussi jonka sisälle laitetaan 3-6 pähkinää. Laitan mukaan myös eteerisiä öljyjä, jo pitkään lempparina ollut greippi jättää vaatteisiin ihanan raikkaan tuoksun. Pesupähkinöiden helppous sekä tehokkuus ovat saaneet minusta käyttäjän jäädäkseen.

Yleisesti kodin puhdistuksessa mukana on myös väkiviinaetikka, sitruunat, soodat sekä Savon de Marseille. Käytetyt pesupähkinät kelpaavat myös kodin puhdistukseen ennen menoa bioroskikseen. Pähkinöitä voi keittää kattilassa vedessä jolloin saa kivan yleispuhdistusaineen, tähänkin tietysti lisään vielä eteerisiä öljyjä antamaan tuoksua. Joskus suljen suihkepulloon myös salviaa sekä sitruunatimjamia. Pesupähkinät soveltuvat hyvin monille eri pintamateriaaleille. Joulun alla minusta oli juttua kotikaupunkini lehdessä jossa kerroin tekeväni itse muun muassa pyykkietikat, sekin koostuu vain vedestä, etikasta sekä eteerisistä öljyistä.

Monissa pyykinpesuaineissa on herkistäviä ja allergisoivia kemikaaleja. Moni tuotteista voi aiheuttaa astmaa ja monet tuotteet varoittavat tuotteen aiheuttavan ärsytystä iholla. Monissa sekä ihonhoidon että kodin puhdistuksen aineissa on havaittu estrogeenisiä sekä hormonaalisia vaikutuksia, lisää aiheesta täällä sekä täällä. Myrkyt imeytyvät vaatteisiin ja niistä iholle. Vietämme ensin päivän vaatteissamme ja illalla siirrymme makuuhuoneeseen jossa samat myrkyt odottavat lakanoissamme.

Itse pyrin suosimaan enemmän ja enemmän vaatteissani luonnonmateriaaleja, roikkuen tietysti jokaisessa pesulapussa kirpputoreilla ja vaatekaupoissa. Valitettavasti ainakin vielä, pyykkikoristamme löytyy akryylista sekä polyesteristä tehtyjä vaatteita. Varsinkin urheilutekstiilien materiaalit päästävät veden mukana mikrokuitua vesistöihimme eli pientä mikromuovia. Mikrokuitu ei ole biohajoavaa kun taas luonnonmateriaalit hajovat luonnossa. Tähänkin minulla on ratkaisu. Oletko kuullut Guppyfriendistä? Se on mikrokuituisille tekstiileille tarkoitettu pyykkipussi josta mikromuovit eivät päädy vesistöön vaan jäävät pussiin josta ne voi kätevästi kerätä pois. Mahtava,eikö?

Toivottavasti saitte postauksesta irti monta toimivaa ja ekologista vaihtoehtoa kodin sekä pyykinpuhdistukseen. Ajatuksia ja ideoita on vaikka kuinka, tässä taas vain muutama helppo sekä todella toimiva ratkaisu kodin puhdistukseen. Minulta ainakin 100% suositus kaikelle yllä mainitulle. Tästäkin aiheesta olisin voinut jatkaa kilometritolkulla ja moni erinomainen tuote jäi hieman varjoon. Lisää kuitenkin tulossa, kertokaa jos jokin tuote erityisesti kiinnostaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *