DIY Ruoka ja juoma

Homemade nut butter

Kuvittelet varmasti pähkinävoin tekemisen olevan hankalaa ja aikaa vievää. Ehkä jopa taianomaista, henkimaailman juttuja ja lopputulos on enemmän kuin hämmentävää. Kovat pienet pähkinät muuttuvat hetkessä löysäksi, ihanan makuiseksi tahnaksi… Mystistä.

Kahden ainesosan pähkinävoi.

Pähkinävoita voi tehdä mistä vain pähkinöistä. Tarvitset vain pähkinöitä sekä suolaa. Suolatontakin voi tehdä mutta se ei ole ollenkaan niin hyvää kuin runsailla suolahipuilla maustettu. Mantelista, pekaanista ja cashew -pähkinöistä tulee todella herkullista pähkinävoita. Oma suosikkini on kaiketi cashew sekä manteli.

Kuinka kauan pähkinävoi säilyy? Noin kuukauden jääkaapissa. Kunhan kaikki lasipurkit ja työvälineet ovat olleet puhtaita. Määrällisesti esimerkiksi 400g mantelipussista tulee noin 200ml mantelivoita eli pieni lasipurkillinen eli noin puolikas suolakurkku säilykepurkki. Muista pähkinöistä tulee selkeästi enemmän kuin mantelista, mistä lie johtuvaa?

  • 400g pähkinöitä
  • 2tl suolaa
  • 1tl kanelia jos haluaa
  1. Paista pähkinöitä 200c asteessa noin 5min. Varo polttamasta.
  2. Anna pähkinöiden jäähtyä kunnolla, ennenkuin laitat ne tehosekoittimeen!
  3. Jauha pähkinöitä pienissä hetkissä, joudut kaivamaan niitä reunoilta lastalla. Tämä on työläin osuus. Jos kone kuumenee liikaa, anna sen jäähtyä.
  4. Kun pähkinät alkaa irrottamaan öljyjä eli massa muuttuu tahmemmaksi, lisää suola ja kaneli.
  5. Anna koneen hurista kunnes seos on juoksevaa tahnaa.
  6. Muista pestä ja kuumentaa lasipurkit uunissa aina ennen käyttöä, ettei purkissa ala elämään oravaa pienemmät. Tahna on heti syötävää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *