Ajatuksia Koti ja kasvimaa

Terveisiä puutarhasta

Minttubasilika & mansikkaminttu

Tänä aamusta olen ehtinyt puhdistamaan marjapensaat rikkaruohoista sekä kuolleista oksista. Nyt katselen uhkaavasti lähestyvää synkkää pilviharsoa. Sade on enemmän kuin tervetullut, luontokin kaipaa vettä kuumuuden keskelle. Ehkä ripustan pyykkini kuivumaan sateella ja kastelen kukkaset, niinkuin Peppi Pitkätossu tekisi. Istuttamani kurpitsan taimi jaksaa kasvaa vaikka kiireiltäni en ole saanut vietyä sille edes kanankakkaa lannoitteeksi. Olen ryöpännyt nokkosia ja kaatanut keitinveden sekä kananmunankuoria ensihätään, vaikuttaa onneksi hyvinvoivalta ja jaksaa kasvaa. Jospa syksyksi tulisi edes yksi kurpitsa.

Kuolemattomien yrtti eli Jiaogulan.

Kesätorilta hain torstaina, työpäivän jälkeen kaksi ihanaa yrttipuskaa: Mansikkamintun sekä Jiaogulan eli kuolemattomien yrtin. Mansikkaminttua aion käyttää smoothien seassa, jälkiruuissa sekä salaateissa, sillä se maistuu tavattoman paljon mansikalta, ihana! Myynnissä oli myös suklaaminttua sekä banaaniminttua… Ehkä ensi kesänä. Jiaogulan on siitä erikoinen, että yrtin uskotaan muun muassa hidastavan vanhenemista. Kasvia on käytetty vihreän teen tapaan Kiinassa jo vuosisatojen ajan. Yrtin on väitetty parantavan vastustuskykyä sekä alentavan verenpainetta, kolesterolia ja verensokeria. Huh, aikamoinen!

Otin viikonlopuksi haasteen grillata vain vege ruokaa. Olen kerran tänä kesänä tehnyt BBG -seitanpihvejä grilliin. Tälle viikonlopulle suunnittelin grilliin kasvisvartaita, tofua halloumin tapaan, kasvisnakkeja sekä kasviskebakkoja. Eilen aamulla kaivoin myös siivousaineet esille ja tein pienen aamusiivouksen. Vaivihkaa huomasin kyllä siirtyneeni pihalle kirjan kera juomaan kahvia ja pölypallerot nauraa kikattavat edelleen nurkissa. Koira pääsi myös eilen pesulle. Berninpaimenkoiran turkki on kuin lampaan villaa, kylmä pesu taisi olla ihan kohdillaan näillä helteillä. Keskiviikkona minulle iski Dymo -hulluus ja kävin kaikki mauste- sekä puhdistusainepurkit läpi. Samalla tuli siivottua maustekaappi. Mieheni meinaan pesi jokunen viikko takaperin keittiön työtasot vahingossa itse tehdyllä koiran punkkikarkoitteella, luuli purkin olevan keittiön puhdistukseen. No ei se mitään, ei siinä ollut kuin eteerisiäöljyjä ja vettä, tuhoa ei saatu aikaan mutta naurua kyllä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *