Hyvinvointi ja terveys Ruoka ja juoma

Superruokaa villiyrteistä. Vinkkejä tulevaan kesään!

Villiyrttien paras keruuaikaa on kevät sekä alkukesä. Pienet, maasta nousevat versot ovat kaikkein maukkaimpia ja ravintorikkaimpia. Mitä isommiksi yrtit ehtivät kasvaa, monet saattavat muuttua sitkeiksi sekä puiseviksi. Satoa on kuitenkin kerättävissä läpi kesän, jopa syksyyn asti. Useimmilla puutarhoissa sekä luonnossa esiintyvillä kasveilla on takana mieleniintoinen ja pitkä historia. Useat rohtokasvit ovat liittyneet puhtaasti taikauskoon ja mustaan magiaan mutta useimmilla kasveilla on osoitettu olevan lääkkeellisiä ominaisuuksia ja ovat olleet perustana nykyiselle lääketieteelle. Vaikka suomessakin kasvaa satoja rohdoskasveja on sanomattakin selvää, että ihan mitä vain ei kuitenkaan kannata suuhunsa pistää.

Nokkonen on yksi ravintorikkaimmista luonnonyrteistämme.

Viime vuosina Suomen villivihannakset ovat nousseet kuumaksi puheenaiheeksi, ja niitä on tuotu ruokalautasille jo ihan huippuravintoloihin asti. Villiyrtit ovat terveellisiä sekä todella herkullisia. Itselläni on ollut monena vuotena tapana kerätä tiettyjä yrttejä talvisäilöön. Useat yrtit jemmaan pakkaseen ja osa taas menee jo pitkin kesää parempiin suihin. On kovin yllättävää, että monikaan ei hyödynnä puutarhojemme antimia ruokapöydässä. Onko luonnonyrtit täysin uusi maailma vai löytyykö listaltasi tänä kesänä samoja yrttejä kuin minulta?

Nokkonen. Nokkonen sisältää runsaasti rautaa (enemmän kuin pinaatti), paljon hivenaineita sekä A-, B-, C-, E- ja K-vitamiineja. Nokkonen parantaa yleiskuntoa sekä vastustuskykyä. Itse huomaan olevani selkeästi pirteämpi ja skarpimpi työssäni jos olen aamulla juonut nokkossmoothien tai nokkosmunakkaan. Vielä tänäkin päivänä nokkonen on helpottava apu virtsaongelmien hoitoon. Nokkosta on käytetty anemien hoitoon, munuaisten toiminnan parantamiseen sekä verenpaineen että verensokerin laskemiseen. Alkukesästä kerätyt puskat kasvavat uudestaan joten voit helposti noukkia samasta sadosta taas myöhemmin kesällä.

Voikukka. Jokaisen pihan rikkaruoho ja päänvaiva? Ei suinkaan! Voikukan lehdet sisältävät kolminkertaisen määrän miltei kaikkia ravinteita muihin salaattikasveihin verrattuna. Erityisesti C- ja A-vitamiineja sekä kalsiumia ja rautaa. Voikukan pieniä lehtiä voi käyttää rucolan tapaan salaatissa ja nuppuja vaikkapa leivän päällä. Lehdet kannattaa kerätä nuorena varjoisilta paikoilta.

Muista jokamiehenoikeudet. Kysy maanomistajalta lupa keräämiseen.

Koivunmahla. Enemmänkin superjuoma kuin yrtti. Kuitenkin mainitsemisen arvoinen, sillä keräysaika on nyt. Mahlaa on kerätty kautta aikojen janojuomaksi ja lääkeaineeksi. Koivunmahla sisältää muun muassa ksylitolia, proteiineja, vitamiineja ja mineraaleja. Koivunmahlalla on monia terveyshyötyjä kuten ihoa uudistavia vaikutuksia. Luonnonlääkinnässä mahlaa suositellaan kevätuupumuksen hoitoon ja elimistön puhdistamiseen.

Kuusenkerkkä. Kuusen kirkkaita vaaleanvihreitä kuusenkerkkiä voi poimia keväästä alkukesään. Kuusenkerkät sisältävät A- ja C-vitamiineja, runsaasti hivenaineita sekä antioksidantteja. Kuusenkerkästä voi tehdä vaikkapa siirappia tai erilaisia juomia. Myös sellaisenaan sopivat salaatteihin sekä kasvis- ja kalaruokiin. Tuoreet kuusenkerkät voi pakastaa talven käyttöä varten.

Rakkolevä. Rakkolevästä voi tehdä esimerkiksi keittoa sekä piirakoita ja rakkolevä sopii erinomaisesti kalan seuraksi. Olen lukenut rakkolevän mahdollisesti ehkäisevän jopa rintasyöpää!? Rakkolevä sisältää K-vitamiinia ja kalsiumia. Merilevää on käytetty kautta aikojen helpottamaan painonpudotusta sen alginaattikuitujen myötä. Rakkolevä siis laajenee vatsassa jopa kolminkertaiseksi, aiheuttaen nopeasti kylläisyyden tunteen.

Hevoskastanjat sekä kehäkukka. Uusi mielenkiintoinen tuttavuus pesupähkinöiden ystäville. Hevoskastanjat sekä kehäkukat sisältävät paljon saponiineja, joita voi siis hyödyntää pyykinpesussa. Kuinka mahtavaa olisi saada kerättyä loppuvuoden pesupähkinät luonnosta. Kehäkukkaa voi lisätä myös itsetehtyyn saippuaan.

Sitruunamelissa. Sitruunamelissan kuivattuja lehtiä voi laittaa tyynyliinan sisälle tai vaikkapa ilta teehen rauhoittamaan mieltä. Sitruunamelissan kerrotaan kirkastavan ajatuksia ja auttavan sydänsuruissa. Apua myös kuukautiskipuihin, vaihdevuosiin, lihaskouristuksiin sekä migreeniin. Testaamisen arvoinen yrtti!

Pietaryrtti. Pietaryrttiä on osattu käyttää hyönteiskarkoitteena ripustamalla kukkanippuja kesäisiin huoneisiin. Vaatekaapeissa säilytetyt kimput pitivät koit loitolla ja patjan alle kerätyt kukat puolestaan estivät luteita ja kirppuja tulemasta petikaveriksi. Muinaisessa Egyptissä kasvilla oli tärkeä osansa faaraoiden palsamoinnissa. Itse ajattelin testata tänä kesänä hyttysiin laittamalla kukkia pieneen maljakkoon terassille. Syksyn tullen voisin testimielessä laittaa villasukkien joukkoon pari kimppua hajusteeksi, ettei koiperhoset syö villasukkiin reikiä.

2 thoughts on “Superruokaa villiyrteistä. Vinkkejä tulevaan kesään!”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *