Hyvinvointi ja terveys Ruoka ja juoma

Tee omat teesekoitukset rikkaruohoista, helppoa ja terveellistä!

Olen mega innoissani tulevasta kesästä! Kevään ensimmäiset yrtit on jo kerätty, kuivattu ja juotu teen seurana. Ekat voikukat ovat kukkineet ja lehdet ovat sopivan pieniä kerättäväksi. Syksyn tullen purkit pursuavat kuivattuja yrttejä joita voi takkatulen ääressä kylminä iltoina nauttia. Puhuin aiemmin superyrteistä toisessa postauksessani täällä mutta ajattelin kertoa enemmän kesän “rikkaruohoista” joita ainakin itse aion tänä kesänä kerätä lasipurkkeihin teeksi. Kuivatus on super helppoa ja terveyshyötyjä on runsaasti.

Heti alkukesästä suosittelen noukkimaan voikukan lehdet ja kukat. Kukat kannattaa antaa levätä yön yli ulkona jotta kaikki mahdolliset matkustajat pääsevät turvallisesti jatkamaan matkaansa. Lehdet pesen runsaassa vedessä ja kuivaan pyyhkeen päällä jättäen ne kuivumaan useaksi päiväksi keittiöntasoille ilmavasti, välillä pöyhien. Alkukesästä kerään myös nuoria koivunlehtiä. Tämä on myös erinomainen aika tehdä saunavihtoja. Vadelman- sekä herukanlehdet sopii teehen mainiosti. Aion kerätä siankärsämöitä, piharatamon lehtiä, maitohorsmaa sekä apilan kukat sekä lehdet. Sireenin kukat kerään heti kunhan ne pensaisiin kukkivat samoiten nokkoset. Nokkosia käytän aamuisin myös tuoreena smoothien joukossa. Muista, että samasta nokkospuskasta voi myöhemmin kesällä kerätä uudelleen. Loppukesästä poimintaan pääsee esimerkiksi voikukan juuret, mustikan- sekä puolukanlehdet. Marjat on tietysti myös tässä vaiheessa poimittu pensaista ja sieniaika alkamassa. Raparperit sekä syysomenat noukitaan säilöön mutta näistä sitten syksyllä enemmän. Kirjoitan tästä samasta aiheesta varmasti vielä lisää kesän lopussa kun yrtit on kerätty ja syystoimet ovat vasta alkamassa.

Hiostus eli fermentointi. Villiyrttejä voidaan hiostaa teekasvin tapaan. Hiostamisen myötä maku ja tuoksu parantuvat huomattavasti kuivaamiseen verrattuna. Kitkerät parkkiaineet hajoavat ja tilalle syntyy hyvänmakuisia sekä tuoksuisia aromiaineita. Kasvit kerätään puhtailta ja kuivilta paikoilta. Kun kasvit kerätään ennen kukintoa ovat ne aromikkaimpia. Kasvien annetaan nahistua muutama tunti jonka jälkeen lehtiä hierotaan voimakkasti kämmeniä vasten. Murskatut lehdet pyöritetään pieniksi palloiksi mutta ei liian tiiviisti. Pallerot laitetaan ilmavasti lasipurkkeihin ja purkin kansi löyhästi päälle. Fermentointi tarvitsee happea onnistuakseen. Purkit lämmitetään 40-50 asteessa tunnista vuorokauteen. Lämmitykseen voi käyttää uunia tai saunaa jos ei muuta lämmintä paikkaa löydy. Jatkuva tasainen lämpö on tärkeää. Lehdet voivat herkästi pilaantua ja muodostaa hometta jos hiostus on mennyt pieleen, näin ollen lehdet ovat syömäkelvottomia. Hiostus on onnistunut kun lehdet ovat muuttuneet ruskeiksi ja purkista tulee ihana yrtin tuoksu. Viimeisenä pallerot avataan ja kuivatetaan nopeasti, esimerkiksi uunissa etteivät bakteerit ja homesienet pääse pilaamaan yrttimassaa. Valmiit rutikuivat teeainekset pakataan lasipurkkeihin. Yrtit säilyvät purkeissa aromikkaina vuosia.

Olen tottunut kirjoittamaan blogipostauksia meidän olohuoneen ikkunan vieressä. Tässä on ihana haaveilla ja miettiä tulevaa kesää. Tällä hetkellä katselen harmaata taivasta, sormet kohmeisena teekupin ympärillä. Hieman taitaa pilkahtaa aurinkokin. Mietin hennosti lainehtivaa merta ja aallon ääniä osuessaan kallion reunaan. Muistelen puiden raoista nousevaa aurinkoa sekä aamu-usvaa. Mietin kärpäsiä joita kissat onneissaan jahtaavat kesäisin keittiössä. Juon itse poimittuja yrttejä teen seassa ja mietin kuinka onnellinen voikaan olla juuri tässä, kaikesta tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *