DIY Hyvinvointi ja terveys Ruoka ja juoma

Omenaviinietikka

Ensimmäinen kirjoitukseni yhdessä “Suuntana omavaraisuus” -yhteispostauksissa. Monia hyviä bloggaajia ja heinäkuun aiheena on “Omavaraisuudessa eteneminen ja itse testattu resepti.” Halusin lähteä kirjoittamaan tuotteesta jota käytän runsaasti, en nyt päivittäin mutta melkein – puhe ei ole viinistä eikä kahvista vaan nimittäin omenaviinietikasta. Omenaviinietikka on oikeastaan ensimmäinen täysin omavarainen tuote ja tästä olen ihan super innostunut. Toki sokeri tulee kaupasta mutta omput pihalta.

No mistä kaikki lähti? Aloitin palasaippuan käytön varmaan alle vuosi sitten ja sen myötä myös omenaviinietikka tuli enemmän tutuksi. Etikkaa käytän aina hiusten hoitoaineena palashampoon jälkeen. Hiukset ovat kiiltävät sekä pehmeät ja ilman omppu etikkaa hiukset jäävät karheiksi sekä raskaiksi. Buu! Kirjoitin aikoinaan palasaippuoista enemmänkin ja voit lukea niistä täältä. Omenaviinietikan terveysvaikutuksista puhutaan hurjasti ja varsinkin pästöroimaton, sakea luomu omenaviinietikka menee kuin kuumille kiville.

Omenaviinietikkaa valmistetaan kokonaisista omenoista tai pelkistä krontuista ja kuorista. Aineet jätetään käymään purkkiin ja annetaan tekeytyä parin kuukauden ajan. Luonnollisen käymisprosessin seurauksena omenamehuun muodostuu valkoinen, homeen tapainen etikkajuuri. Luomu omenaviinietikan tunnistaa sameasta, ihanasta rusehtavasta väristään ja pohjalle muodostuvasta etikkasakasta.

Etikkaa on karkeasti kolmenlaista. Kirkasta väkiviinaetikkaa, kirkasta ja pastöroitua suodatettua viinietikkaa sekä sameaa, pastöroimatonta, jonka ohjeen löydät pian alta. Kirkasta etikkaa käytän kaikessa kodin puhdistuksessa ja pyykinpesussa joskus satunnaisesti. Sameaa omenaviinietikkaa käytän hiuksiini. Pulloa kannattaa sekoittaa ennen käyttöä, jotta pohjalle laskeutunut etikkasakka sekoittuu nesteeseen, tässä sakassa asustelee meinaan ne hyödylliset mikrobit. Omenaviinietikka sisältää runsaasti keholle tärkeitä ravintoaineita, entsyymejä, kivennäis- ja hivenaineita sekä antioksidantteja.

Tänä syksynä aion tehdä omaa omenaviinietikkaa oikein litra tolkulla. Pihamaamme omenapuut notkuvat omenien painosta syksyisin ja yritän hyödyntää tänä syksynä miltei jokaisen omenan käyttöön niin omenamehuna kuin etikkana. Tämän myötä siirryn taas arjessani hieman omavaraisempaan suuntaan. Rahallista säästöä syntyy jonkin verran sillä etikkaa läträän aika runsaasti, hoitoaineen tyyliin niinkuin mainitsin. Jos etikkaa alkaa kulumaan myös suun kautta, on itsetehty etikka enemmän kuin fiksua ja terveysvaikutukset ihan omaa luokkaansa!

Ohjeen mukainen “etikanjuuri” tarkoittaa siis pientä osaa edellistä etikkaerästä. Erittäin onnistuneesta etikasta kannatta aina ottaa osa “juureksi” ja käyttää sitä seuraavalla kerralla omenaviinietikkaa valmistaessa. Vielä toistaiseksi olen ostanut marketin omenaviinietikkaa odottaessani syksyn suurta satoa. Tällä reseptillä olen kuitenkin tehnyt kaupan (luomu)omenoilla testierän. Uskon, että oman pihan, suomalaiset kotiomenat vievät tänä syksynä jalat alta! Tästä erästä en jättänyt yhtään etikkajuurta. Syksyllä haluan tehdä alusta alkaen oman omenapuun omenista etikkaa, enkä kaupan, vaikka toisaalta olisi tämä ollut ihan täysin kelvollinen.

Olen jo hieman yksi jalka syksyssä vaikka vielä onkin ihanaa kesää jäljellä… Syksy vaan on mun lemppari vuodenaikaa, siitä ei pääse yli eikä ympäri!

1 purkki omenaviinietikkaa


3 kokonaista omenaa tai 6 omenan siemenkotia ja kuoria
3tl sokeria (tai hunajaa)
Noin litra vettä (tai vettä ja dl etikanjuurta)

 1. Kerää omenan kuoria ja siemenkotia isoon kulhoon. Jätä siemenkodat huoneenlämpöön tummumaan ruskeiksi, näin saat ruskeamman sävyistä etikkaa.
 2. Keitä vesi ja jäähdytä se kädenlämpöiseksi.
 3. Pane etikanjuuri, vesi ja hunaja tai pelkkä vesi ja sokeri sekä hapettuneet omenansiemenkodat ja kuoret käymisastiaan. Lisää vettä kunnes kaikki omenan kuoret ovat peittyneet vedellä.
 4. Peitä astia harsokankaalla ettei purkkiin pääse kärpäsiä mutta niin, että purkki saa happea.
 5. Pidä etikankäymisastia lämpimässä ja pimeässä paikassa (alkaa kuplimaan kun käyminen alkaa). Sekoita kerran päivässä kunnes käyminen loppuu ja etikan pinnalle on muodostunut valkoista härmää (huom! Ei hometta). Tämä vaihe kestää noin 4 viikkoa.
 6. Siivilöi käymisen päätyttyä etikasta kuoret ja pullota puhtaisiin astioihin ja anna seistä edelleen pimeässä ja lämpimässä toiset 4 viikkoa jonka jälkeen etikka on valmis käyttöön.

P.s. tee etikka samaan aikaan kuin omenamehut. Krantut ja kuoret etikkaan ja sisälmykset mehuihin! Krantut voi myös pakastaa ja käyttää etikkaan myöhemmin, eli periaatteessa aina omenan syötyäsi huuhtele ja laita pakastimeen. Sokeri toimii “ruokana” ja sokeri on nopeampaa toimimaan kuin hunaja. Yhdistäisin itse mielummin hunajan sekä etikkajuuren tai sitten sokerin ja veden.

Laura eli Javis
Tsajut
Puutarhahetki – Suurien unelmien puutarhablogi
Sarin puutarhat
Sorakukka
Metsäläisten elämää
Urban Farming
Harmaa torppa
Elämää korvessa
Pienen pieni Farmi
Caramellia
Ku ite tekee
Rakkautta ja maanantimia
Kohti laadukkaampaa elämää
Korkeala
Villa Kotiranta
Alussa oli Vehkosuo
Wannabee farmari
Maatiaiskanasen elämää

16 thoughts on “Omenaviinietikka”

 1. Ihana ohje. Harmi, että tänä vuonna omenoiden kukinta meni pieleen ja satoa ei oikein tule. Tätä haluan kyllä kokeilla seuraavana hyvä satoisena vuonna 🙂

  1. No älä muuta sano 😄 Kun otin asiasta selvää ensimmäisen kerran, ihmettelin, että miten en ole voinut tajuta tehdä itse jotain näinkin yksinkertaista? Luulin, että etikan valmistukseen tarvitaan vähintään kemistin tutkinto.

 2. Tämähän on mielenkiintoista! Eli tähän voisi käyttää niitä omenan osia mitkä jäävät hillojen tms teosta yli? Tosin kyllähän ne täällä kanoille maistuu mutta enpäs ole hoksannut että niistä voisi etikkaa tehdä. Kiitos vinkistä!

  1. Juurikin niitä osia, kyllä ☺️ Eipä kestä! Kiva, että on hyödyllinen resepti 😊 Netti on pullollaan reseptejä ainakin jenkkien puolella. Erilaisia reseptejä, jotkut käyttää sokeria jotkut hunajaa ja toiset laittaa hiivaa.

 3. No wau! Ja siis tarkennukseksi vielä, että tuosta tulee siis ihan elintarvikelaatuista, eikö? 🤣 Että voisi käyttää salaatinkastikkeissa?

 4. Aivan nappiohje minulle! Palasaippuat käytössä olleet jo vuoden. Mietin tuossa, että pitäis varmaan koittaa myös kombutchaa hiuksiin. Antaa sen käydä pidempään ns. etikoitua.

  1. Olen aiemmin yrittänyt etsiä itsetehtyjä shampoo-ohjeita. Tämä oli hyvä. 🙂 Vielä kaupan shampooilla mennään, mutta ehkä joskus tulevaisuudessa jaksan panostaa näihin enemmän. Hyvä ohje, etenkin kun on monikäyttöinen. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *